Leg i køkkenet

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Børn kan hjælpe til i køkkenet fra de er helt små, og det kan hurtigt blive en god tradition i familien. Ud over at være hyggelig kvalitetstid, er tiden i køkkenet nemlig meget lærerig for børnene. De lærer både at begå sig med forskellige køkkenredskaber, at respektere de farligere elementer og at være nysgerrige på madlavning og råvarer.

Hvis dine børn har været med i køkkenet, fra de var helt små, kan du også i en tidlig alder lade dem lave mad selv. Det kan være en stor hjælp i familiens dagligdag, og det er en sejr for børnene at kunne lave mad til familien.

Gør madlavningen til en leg

Det er vigtigt, at du også lader barnet være med til de sjove opgaver i køkkenet. Ellers risikerer du, at madlavning bliver en kedelig pligt, som ikke interesserer barnet – heller ikke senere i livet.

Lige nu kan det virke uoverskueligt og besværligt at have børnene med i køkkenet, men jo tidligere I kommer i gang, jo hurtigere bliver børnene bedre. Børnene kan også med fordel have et legekøkken, som de kan øve sig i. Her bliver madlavningen til en leg, og barnet kan hygge sig i legekøkkenet på alle tidspunkter af dagen. Legekøkkenet kan også bruges under madlavningen, hvor barnet kan stå tæt på dig og ”lave mad” samtidig med dig.

Hvornår kan børnene være med i køkkenet?

Børn kan faktisk være med i køkkenet, fra de er under et år gamle. Her kan de ikke bidrage med noget, men de kan sidde og lege med et par ufarlige redskaber og lære råvarerne at kende. Når børnene er 1-2 år, kan de så småt begynde at skylle grøntsager. Det er en sjov og nem opgave, og den er ikke for tidskrævende for børnene.

Cirka når børnene er 2 år gamle, kan de stå stabilt selv, og motorikken er veludviklet. Derfor kan de være med til mange opgaver i køkkenet – hakke, snitte, ælte, røre og mose.

Når barnet skal skære ting ud, så start med bløde ingredienser, som barnet har kræfter til at skære. Det er dog en god idé at give barnet en ordentlig kniv (i lille størrelse). En sløv kniv kan nemlig nemmere smutte for barnet, og så bliver det først farligt.

Herfra går det kun fremad, og barnet bliver lynhurtigt i stand til at klare mange opgaver. Hvis I følger udviklingen, kan barnet sagtens lave en nem ret til hele familien, når det er omkring 11-12 år.

God fornøjelse og bon appetit!